Rośliny zbożowe

Dzięki uprawie roślin zbożowych możemy cieszyć się produktami takimi jak płatki gryczane, płatki kukurydziane, płatki owsiane, płatki jaglane jak również olej, mąka czy kasza.  W rolnictwie bardzo ważną rolę odgrywa zboże odmiany uprawiane przez rolników mogą dawać zróżnicowane plony i przeznaczone są do uprawy na glebach o różnej jakości. Zboża wykorzystywane są również w farmaceutyce, gorzelnictwie czy piwowarstwie.  Sorgo, proso, owies, żyto, pszenżyto, pszenica, ryż, kukurydza to składniki wykorzystywane do przygotowywania różnorodnych posiłków. Polska jest krajem na terenie którego uprawia się zboże wysokiej jakości. Materiał siewny wysokiej jakości zapewnia wysokie plony i pozwala oszczędzić rolnikom na środkach ochrony roślin.  W uprawie zbóż niezwykle ważne jest odpowiednie nawożenie. Zbilansowane środki ochrony roślin posiadają wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mikroelementy, które stymulują rośliny do wzrostu. Mogą mieć postać koncentratu, który należy rozcieńczyć z wodą, proszku, granul czy zawiesiny olejowej. Aby nawożenie było skuteczne bardzo ważne jest przestrzeganie zaleceń producenta zamieszczonych na opakowaniu. Przenawożenie może doprowadzić do poparzenia rośliny i strat w  uprawach. Do nawożenia można stosować między innymi nawozy organiczne takie jak kompost, biohumus przy obornik. Popularne są również nawozy wapniowe i fosforowe. Nawozy mogą uzupełniać niedobory składników takich jak cynk, magnez, fosfor, wapń, azot czy mangan. Bardzo ważne jest również nawożenie o odpowiedniej porze roku. Wiosna to czas w którym rolnicy rozpoczynają ciężką i żmudną pracę, aby móc zebrać obfite plony.

 Zboża – odmiany, kukurydza,  żyto zwyczajne, pszenica

Kukurydza wykorzystywana jest między innymi do produkcji płatków kukurydzianych, syropu glukozowo-fruktozowego czy popcornu. Jest rośliną  ciepłolubną i światłolubną. Największym producentem kukurydzy zwyczajnej są przede wszystkim Stany Zjednoczone, jednak jest ona również chętnie uprawiana przez rolników w naszym kraju.  Na rynku występują liczne odmiany kukurydzy. Jest ona wykorzystywana również do produkcji alkoholu, fruktozy, krochmalu jak również w przemyśle młynarskim. Kukurydza jest rośliną okopową, która wykorzystywana jest również  jako składnik paszy dla zwierząt hodowlanych. Jakość gleb w Polsce sprzyja uprawie kukurydzy, dlatego uprawiana jest ona na terenie całego kraju. Pszenica oprócz kukurydzy i ryżu jest jednym z najchętniej uprawianych zbóż na świecie. W Polsce występują między innymi gatunki takie jak pszenica zwyczajna, pszenica samopsza, pszenica Polska, pszenica orkisz czy pszenica płaskurka. Z pszenicy produkowana jest między innymi mąka pszenna, mąka grahama, mąka orkiszowa czy mąka krupczatka. Z pszenicy otrzymujemy takie produkty jak kasza manna, kuskus, kasza bulgur, zarodki pszenne czy semolina.  Mąka pszenna jest wykorzystywana przede wszystkim do produkcji pieczywa. Żyto wykorzystywane jest do produkcji mąki żytniej. Z tego zboża otrzymujemy między innymi otręby żytnie czy kiełki żytnie. Używane jest również do produkcji alkoholu etylowego i mąki i wykorzystywane w przemyśle piekarniczym. Dobrej jakości zboża przekładają się na produkty spożywcze wysokiej jakości. Wielu konsumentów wybiera produkty ekologiczne, organiczne czy regionalne lub te, które produkowane są przez polskich producentów. Rolnicy powinni wybierać wysokiej jakości nasiona zbóż odmiany, które posiadają różnorodne wymagania glebowe powodują, że mogą być uprawiane na terenie całego kraju.