Linia do produkcji peletu – o procesie granulowania
Wstępnie zwilżona mieszanka jest podawana na dysk z kontrolowaną szybkością. W tarczy materiał ulega koagulacji i dzięki ciągłemu ruchowi obrotowemu formuje się w kulki/granulki. Miała ruda jest podnoszona do góry, aż tarcie zostanie pokonane przez grawitację i materiał opadnie na dno dysku. Ta akcja toczenia najpierw tworzy małe granulki zwane nasionami. Wzrost następuje w kolejnych obrotach tarczy poprzez dodanie większej ilości świeżej paszy i zderzenie małych granulek. W miarę wzrostu rozmiarów granulek migrują one na obrzeża i do górnej części złoża w dyskach, aż przepełnią krawędź.
Dalsze etapy wytwarzania produktu
Wzrost peletu jest kontrolowany przez niewielką ilość wody rozpylonej w tarczy oraz regulację prędkości obrotowej tarczy. Te pellety nazywane są zielonymi pelletami, ponieważ nie mają wymaganej wytrzymałości. Zielone granulki są następnie przesiewane na przesiewaczu rolkowym, a materiał o wymaganej wielkości jest podawany na ruszt jezdny granulatora.
Napięcie powierzchniowe wody, kapilarne działanie wody oraz siła grawitacji w tarczy kulistej to siły działające na cząstki rudy. W związku z tym łączą się i tworzą jądra, które rosną i przybierają kształt kuli. Siły te odpowiedzialne za aglomerację miału rudy żelaza powstają w tarczy kulującej w wyniku ruchu obrotowego tarczy kulującej. Kiedy cząstki stałe wchodzą w kontakt z wodą, powierzchnia rudy jest zwilżana i pokryta filmem wodnym. Z powodu napięcia powierzchniowego filmu wodnego powstają mostki płynne.
Pokrywanie cząstek wodą
W wyniku ruchu cząstek wewnątrz tarczy kulistej oraz ze względu na kombinację pojedynczych kropelek wody zawierających ziarna rudy, cząstki najpierw ulegają aglomeracji. Początkowa aglomeracja cząstek powoduje powstawanie nasion. Ciekłe mostki we wnętrzu tych nasion utrzymują cząstki razem, jakby były w sieci.
Przy dalszym dopływie wody aglomeraty kondensują i stają się gęstsze. Siły kapilarne płynnych mostków są bardziej aktywne na tym etapie tworzenia zielonej kuli. Optimum tej fazy formowania się kulek ma miejsce, gdy wszystkie otwory wewnątrz kulek są wypełnione cieczą. Gdy cząstki stałe są całkowicie pokryte wodą, napięcie powierzchniowe kropelek wody staje się w pełni aktywne, dominując siły kapilarne. Poza tym efektem ważną rolę odgrywa również ruch toczenia ziaren oraz ruch lub przesuwanie się cząstek względem siebie.